Doorgaan naar hoofdcontent

HET KERKJE HARKEMA TE DEN HAM


1,3 MILJOEN VOOR KERKJE HARKEMA

DEN HAM- Het iconische kerkje van Harkema, net buiten Den Ham staat te koop.
Voor 1,3 miljoen euro wordt het landgoed met de boerij die erop staat van de hand gedaan.
Eigenaar Elizabeth Ykema en haar man hebben na tien jaar besloten dat het tijd is voor wat anders.
"Het is hier erg rustig, wij gaan zelf bijna nooit op vakantie, ja af en toe een weekend, maar voor de rust en stilte kunnen we hier ook komen".
Ykema en haar man beheren de boerderij, die al sinds 1300 op het landgoed staat en het stuk grond met onder andere het kerkje erop al zo'n tien jaar.
"Bij mij duurde het iets langer, maar mijn man was er direct verliefd op.
Hij kende Harkema ook wel, en dacht:
"Dat moeten we hebben".
Ze noemen het soms ook wel "Maduroham".

Van ver genomen....het "KERKJE VAN HARKEMA!

Het door boer Harkema zelfgebouwdwe kerkje is een uniek bouwsel in het oude Middag-Humsterland, met een zelf gegraven slotgracht met verschillende bruggetjes, maar er staan ook een aantal andere gebouwtjes op het land.
"Toen we  het overnamen stonden er er nog een paar torentjes hier ook, dat was ook nog het plan van Harkema. om dat aan te pakken", vertelt Ykema in het theehuis, dat Harkema ook zelf gebouwd heeft:
"Daarnaast staan er in de schuur ook nog allemaal bouwsels die ooit bij en rondom de kerk neergezet hadden moeten worden.
Daar wij hebben niks mee gedaan. maar binnen in de kerk hebben we wel wat dingen veranderd.
Daar lagen allemaal pluchen kleedjes en weet ik veel wat, en dat hebben we iets meer van deze tijd gemaakt"
"Mag ik de rekening, alsjeblieft", vraagt een vrouw die in het theehuis aan tafel zit aan Yjema.
De man, die er naast zit vertelt:
"Wij zijn uit Drenthe speciaal hier even heen gereden, we waren zo nieuwsgierig geworden.
En we zijn heel verrast, het is ontzettend mooi".
De vrouw gaat door, "Die Harkema moet een bijzondere man zijn, dat hij gewoon deed, wat hij wilde.
Jammer dat het nu van de hand gaat.
Wij zijn allebei heel zakelijk ingesteld, eigenlijk zou er een jong stel van in de veertig moeten komen die actief iets aan het landgoed gaat doen".
Terwijl de ganzen langs de treurwilg door de slotgracht zwemmen. lopen een paar toeristen langs de miniatuur kop-hals-rompboerderij die Harkema bouwde als onderkomen voor de eenden.
Die toeristen en dagjesmensen hebben ze hier vrij veel, vertelt vrijwilliger Jan Meeuwsen.
Samen met andere vrijwilliger Berend Oosterhof verzorgt hij het landgoed en vertelt hij geïnteresseerde bezoekers over het Hamsterkerkje.
"De boerderij was eigenlijk een klooster boerderij, waar het graan werd verbouwd voor het klooster verderop", zo vertelde Meeuwsen.
"Ik heb zelf nog meegebouwd aan de kerk, maar ook aan het theehuis.
Dat vond Harkema eerst niks, maar toen zei ik tegen hem, laat het nou even bezinken.
Twee weken later vond hij het wel mooi, en vertelde hij iedereen dat het zijn idee was om het plafond zo te schilderen.
Ik hielp Harkema met verscillende dingen, als hij dan de kerk aan het metselen was, dan zorgde ik ervoor, dat hij specie en stenen had.
Van de autoriteiten trok hij zich niks aan.

Uniek in de omgeving
Ykema gaat weer aan tafel zitten in het theehuis.
We hebben het destijds overgenomen toen de kinderen wat groter waren, dan heb je wat meer tijd.
We wonen hier zelf niet,  dus het is puur hobby.
Maar het heeft wel wat tijd en liefde nodig natuurlijk.
Het wordt ook wel geboekt als trouwlocatie, ook dit seizoen hebben we nu al drie aanmeldingen".
Meeuwsen. sinds zijn 53e met pensioen na een carrière als chef-kok bij de marine vertelt verder
"Het zelfgebouwde kerkje is uniek in de omgeving, ik geloof dat je ergens in Friesland ook wel zoiets hebt. maar niet hier in de omgeving..
Achter de boerderij hebben ze een oud sluisje opgegraven, het water dat hier liep ging toen nog op en neer met het getij.
Dit is echt een eeuwenoud landschap met heel veel geschiedenis.
Het is wel grappig, want het is een protstantse kerk met gothische ramen en ene beetje een roomse binnenkant met de beelden hier allemaal.
Die beelden kreeg hij gewoon van mensen door het hele land.
Die werden dan omder rembours verzonden, met op het adres:
"Kerkje boer Harkema", en dat kwam gewoon aan".
Dat het kerkje en het land in de verkoop staat, is nou eenmaal niet anders, zegt Meeuwsen.
"Eigenlijk moet er iemand komen om het over te nemen die ondernemingszin heeft, dan komt het wel goed..
En zolang het blijft staan, vind ik het prima".

Uit: 
De Streekkrant


Harkema had een dochter die in de klas van Jan Mark en Marthijs  indertijd.
Ze heette Janneke! 
Dat was de christelijke mavo te Noordhorn.





Reacties

Populaire posts van deze blog

JAN REIJMERINK, oud- leerling van de chr. mavo te Noordhorn

Jan Reijmerink is een oud- leerling Zijn vader, herinner ik me, was leraar van een HTS in Groningen. Later deed hij journalistiek, regisseren en schilderen. Hij zocht bij alle dingen.... iets wat hem in het vervolg zou bevredigen. Maar hij is nog steeds aan het zoeken en ontdekte, dat het zoeken hem veel voldoende gaf. Een veelzijdig man die alle dingen met veel plezier doet. Met bloemen in Zuidhorn vader en moeder! Met vader bezocht hij de tunnel in Noordhorn! JAN REIJMERINK Leerling op de school, waar ik leraar was, de christelijke mavo te Noordhorn. Ik zal de klasgenoten vermelden van JAN REIJMERINK, op wie ik erg gesteld was vanwege zijn uitgebreide interesse en inzet. Zijn vader trof  ik vaak bij de ouderespreekavonden. Hij was zelf ook leraar aan de HTS in Groningen. Ik heb bepaalde gedeeltes van Jan Reijmerinks site gekopiëerd. Ik zal de namen laten zien van de leerlingen, die met Jan in de vierde klas zaten in het jaar 1981 Biog

DE 'DRACHTSTER TRAM'

Uit: WESTERKWARTIER De 'Drachtster tram' reed na opheffing nog op speciale gelegenheden, zoals hier in 1973, dwars door de Tolbertstraat in Leek. Het goederenvervoer op die lijn werd in 1985 opgeheven. (Foto: collectie gemeente Leek)  De 'Drachtster tram' Vorig jaar zijn enkele ongebruikte stukken spoorlijn ten westen van de Paterswolde opgeruimd. Het waren de laatste restanten van de Drachtster tramlijn tussen Groningen en Drachten. regio De Drachtster tram (later goederenvervoer en bekend als Philipslijntje) deed meer dan '79 jaar dienst. De NTM is een afkorting voor de Nederlandse Tramweg Maatschappij, opgericht in april 1880 door twee Belgen.  In de daarop volgende jaren zou de NTM zich ontwikkelen tot de grootste vervoerder in de noordelijke provincies. Alleen al in Friesland had deze vervoersonderneming 175 kilometer stoomtramlijnen en 29 kilometer tracé voor de paardentram. Er was nog enige concurrentie bij plannen voor aanleg van de traml

KRAKKIE LOPEN bij de eerste CHBS

Het Noorderplantsoen De HBS die ik bezoek, ligt in de binnenstad vlakbij het Noorder plantsoen, dat wordt geflankeerd door de resten van een oude stadsmuur voornamelijk bestaand uit een lichaam van aarde, waar je halverwege via een trap kan afdalen en dan loop je recht de Grote Rozenstraat in.  Als het hard heeft gevroren is dat de plek waar we op af stevenen om de vijvers te bereiken in het plantsoen en dan is het feest.  Massaal wordt er over het ijs gelopen met zo’n honderd man naast elkaar heen en terug.  Op het laatst gaat het ijs onder de druk helemaal om hoog staan en het geluid dat het lopen vrijmaakt is imponerend.  Op die momenten bewijst het ijs zijn taaiheid, wel buigen, maar barsten, ho maar.  Het zal ook talloze natte pakken opleveren.  Zo bestaan in die tijd de pauzes uit een constante uitdaging van het ijs dat geen krimp geeft. Dus kan het gebeuren, dat iemand die een plekje achteraf zoekt onder de bomen aan de vijverkant verrast wordt door inzakkend i